Boligkøb er en investering for livet og kræver oftest store overvejelser. Med så vigtig en beslutning er det nødvendigt, at kende til de faldgruber der gør sig gældende ved bolighandler, og hvad man særligt skal være opmærksom på, når man beslutter sig for, at handle med fast ejendom. Hvis ord som advokatforbehold, tinglysning og skøde lyder fremmede så læs med her, hvor du vil blive taget igennem processen ved boligkøb – fra du har fundet boligen, til du har nøglerne i hånden.
Uanset om det er første gang du indgår i en bolighandel eller har prøvet det før er det altid relevant, at være bevidst om husets fejl og mangler, og specifikke vilkår ved handlen, som ikke altid kommer til udtryk i dokumenterne. Det kræver ofte professionel hjælp, hvorfor det kan være fordelagtigt, at tage kontakt til en advokat ved boligkøb.
Det første skridt
Du har fundet drømmeboligen “Hvad nu?”, tænker du. Det første skridt kan være at tage kontakt til banken for, at få en oversigt over økonomien og hvorvidt der er mulighed for et banklån. Dette skridt kan springes over, hvis du har købesummen klar. Hvis banken giver en positiv tilbagemelding kontaktes ejendomsmægleren, der besidder købsaftalen. Heri finder du alt relevant information om ejendommen eksempelvis forskellige frister der skal overholdes, specielle vilkår ved handlen, vigtige oplysninger mv. Det anbefales at dokumentet gennemgås med en boligadvokat, så du undgår de nævnte faldgruber og får det bedste ud af handlen.
Inden købsaftalen underskrives kan prisen forhandles. Dette kan for de fleste være en vanskelig proces, og her kan det være relevant med en købermægler, der har til opgave at forhandle prisen ud fra husets nuværende tilstand. Deres ekspertise og erfaring inden for bolighandel kan hjælpe dig med, at undgå endnu en faldgrube, såvel som forhandle en bedre pris på boligen til dig.
Inden underskriften sættes anbefales det også, at du har sikret dig et advokatforbehold. Det betyder, at du kan trække dig ud af handlen når som helst, uanset om du har underskrevet købsaftalen, da din underskrift først er gældende, når din boligadvokat har accepteret aftalen.
Efter underskrift
Når begge parter har underskrevet aftalen, og din boligadvokat har godkendt handlen, deponeres udbetalingen hos ejendomsmægleren. Banken har ansvaret for, at pengene kommer rundt til de involverede parter som mægleren, sælger og/eller sælgers bank.
Ved enhver bolighandel skal der udarbejdes et skøde, som beviser den reelle ejer af ejendommen. Skødet skal efterfølgende til tinglysning, hvilket er det digitale arkiv for bla. indehaver af skøde på boliger. Skødet vil blive udfyldt af boligadvokaten, der også er ansvarlig for tinglysningen.
Køber og sælger skal i fællesskab aflæse vand, gas og diverse tal, som skal meddeles til relevante forsyningsselskaber. Informationerne skal også sendes til boligadvokaten, som vil udarbejde en refusionsopgørelse. Opgørelsen indeholder de penge der muligvis skal refunderes til sælgeren, hvis der eksempelvis er forudbetalt en vandregning eller ejendomsskat.
Når sælgerens bank har modtaget den aftalte købesum er handlen hermed afsluttet.
Glimrende artikel! Det der med huskøb er så svært!
det er så svært det med boligkøb! Vi har lige fået udført en erstatning for vores flyforsinkelse, og selv det var en pain in the ass, undskyld mit sprog.