Resiliens er ikke bare et nyt buzzword og modebegreb, som vil gå over af sig selv. Vi lever i et arbejdsliv, som stiller stadigt større krav til vores mentale formåen, så vi kan håndtere stress og belastede situationer. Men hvad går resiliens ud på, og hvad er fordelen for arbejdspladsen?
Resiliens er ikke kun et nyt begreb i forretningsverdenen
Resiliens er et relativt nyt begreb inden for den psykologiske forskning. Resiliensbegrebet stammer fra biologiens verden og handler grundlæggende om, hvordan vi som mennesker takler pressede og stressede situationer og efterfølgende tilpasser os livet på en positiv måde, når vi har oplevet modgang. Eftersom meget af det pres, som mange mennesker føler i hverdagen blandt andet hænger sammen med arbejdslivet, har virksomhederne både et ansvar og en interesse i at booste deres medarbejderes mentale velvære.
“CAROLINE WOZNIACKI” (CC BY-SA 2.0) by NAPARAZZI
Sportsverdenen har i mange år haft fokus på mentaltræning
Resiliens har gjort brug af positiv psykologi til at opnå glæde hos spillere og give dem mulighed for at fokusere på og blomstre inden for det felt, de i forvejen er dygtige til. Resiliens bruges for eksempel via coaching og mindfulness under træning og i sportsgrene som håndbold, fodbold og boksning bruger man timeout af forskellig varighed under kampene, hvor trænerne kan coache deres spillere. Inden for tennissporten er det stadig ,interessant nok, ikke tilladt trænerne at coache deres spillere under de store Grand Slam-turneringer. To af de største spillere i verden inden for kvindetennis er Caroline Wozniacki og Serena Williams, som du kan finde mange odds forslag på, har på hver deres måde slået et slag med tennisketsjeren for at få indført coaching i en meget ”ensom” sport. Serena Williams fik under US Open i 2018 en bøde for blandt andet at have modtaget ”coaching” fra træneren – i form af et vink med hånden – mens Caroline Wozniacki i 2015 udtalte til Jyllands-Posten , at coaching kun ville hæve standarden for kampene.
Paralleller mellem sportskampe på eliteniveau og dagligdagen på arbejdspladsen
Men hvordan kan vi drage paralleller mellem sportskampe på eliteniveau til almindelige menneskers dagligdag på arbejdspladsen? Mange mennesker føler nok, at de dagligt kæmper kampe, der matcher elitesport, bare uden et live publikum. Vi har direkte chefer, overordnet ledelse, kolleger, investorer og kunder, som alle sammen har forventninger og investeringer på spil. Det produkt, vi arbejder med, bliver vurderet af mange mennesker, og det kræver mental styrke at kunne sige fra, tage imod kritik og begå sig på en moderne arbejdsplads. Opgørelser fra Psykiatrifonden viser, at stress og psykiske lidelser på arbejdspladsen årligt koster samfundet 55 mia. kr. og hertil kommer også de økonomiske og personalemæssige konsekvenser, det har for den enkelte arbejdsplads.
“Freedom” (CC BY-ND 2.0) by Urbanicsgroup
Coaching og mindfulness er gode redskab
Svensk-engelsk forskning fra 2009 peger på, at coaching kan være et godt redskab til at forebygge stress. Det kan være i forbindelse med forandringsprocesser eller konfliktløsning. Og også mindfulness kan være et godt redskab mod stress ifølge hjerneforsker Troels W. Kjær, som arbejder på Neurofysiologisk afdeling på Roskilde Sygehus og er professor ved Københavns Universitet. Under meditation udskilles dopamin, som nedsætter blodtryk og antal hjerteslag, hvilket betyder at stressniveauet falder simultant.
Så selvom stresscoaching og mindfulness måske er noget, som kræver virksomhedens ressourcer, kan det vise sig at være investeringer, som er givet godt ud.