Står du med noget, som du godt kunne tænke dig at få graveret; det kunne være gravering i glas, metal, plastik eller træ? Så kan dette sagtens lade sig gøre ved en lasergravør, der graverer ved hjælp af en laser.

Man kan bl.a. gravere eller skære v.h.a. en laser, og mulighederne er derfor mange. De forskellige typer af laser kaldes bl.a. lasermærkning, laser-ætsning, lasergravering og laserskæring, den sidste bruges til at skære f.eks. plast eller metal ud til figurer eller lignende ønskede effekter.

Hvad er forskellene mellem laser mærkning, lasergravering og laser-ætsning?

De vigtigste forskelle mellem mærkning, ætsning og gravering

Selvom disse udtryk ofte anvendes sammen, så er der forskelle mellem laser mærkning, laser ætsning og lasergravering. Hver proces har sine egne applikationer og attributter, der gør dem ideelle til forskellige job.

Lasermarkerings processen

Laser markering er, hvad der sker, når strålen interagerer med overfladen af ​​et materiale, og ændrer dets egenskaber eller udseende.

Det opnås ved at flytte en lavdrevet laserstråle langsomt over materialet ved hjælp af en metode, der kaldes misfarvning, hvilket skaber høje kontrastmærker uden at ødelægge materialet. Laseren opvarmer materialet, og forårsager oxidation under overfladen og gør materialet sort.

Der anvendes lave temperaturer på metal for at hærde overfladen.

Alt dette sker, mens overfladen er intakt.

Lasermærkning adskiller sig fra lasergravering og lasereætsning på flere måder:

Lasergraverings processen

Lasergravering er en proces, hvor laserstrålen fysisk fjerner overfladen af ​​materialet for at afsløre et hulrum, der afslører et billede på øjeniveau.

Laseren skaber høj varme under graveringsprocessen, hvilket i det væsentlige får materialet til at fordampe. Det er en hurtig proces, da materialet fordampes med hver puls fra laseren. Dette skaber et hulrum i overfladen, der kan mærkes til øjet og røre ved.

For at danne dybere mærker med lasergraveren, gentages der med flere passeringer.

Selvom gravering er et underafsnit af lasermarkering, adskiller det sig stadig på mange måder:

En anden vigtig sammenligning at lave er, hvordan lasergravering sammenligner med traditionel gravering:

Laser-ætseprocessen

Laser ætsning, som er en delmængde af lasergravering, opstår, når varmen fra strålen bevirker, at overfladen af ​​materialet smelter.

Laserstrålen bruger høj varme til at smelte overfladen af ​​materialet. Det smeltede materiale udvider og forårsager et hævet mærke. I modsætning til gravering er dybden i ætsning typisk ikke mere end 0,001 “.

Forskellene mellem laserætsning, mærkning og gravering omfatter:

Men hvad er en laser?

Lad os tage et skridt tilbage nu og forklare, hvad en laser er, og hvordan den virker.

“Laser” er faktisk et akronym, der står for lys-forstærkning ved den stimulerede emission af stråling. Gennem årene er laseren blevet et af de mest kraftfulde fremstillings-værktøjer, et firma kan bruge.

For at skabe en laser hæver du atomniveauernes energiniveau til en tilstand, som gør det muligt for dem at frigive lys, da de falder tilbage til deres oprindelige energi eller jordtilstand.

Hvis vi ser tilbage på det andet ord i akronymet, forstærkning, får vi en bedre forståelse af, hvad en laser gør. Når denne stråle af lys er oprettet, forstærkes den på en eller anden måde for at fremstille et fokuspunkt.

Når atomerne begynder at bevæge sig, skaber de et svagt lys, og efterhånden som mere og mere energi tilsættes, bliver lys-bølgerne endnu mere koncentrerede. I modsætning til andre typer lys (f.eks. En lommelygte) har laserstrålerne alle de samme bølgelængder og er sammenhængende, hvilket gør det til en meget kraftig koncentration af energi.

 

Kilde: