Siden hun var blot 13 år, har Clara Tauson skulle leve med presset fra prædikatet ‘den nye Caroline Wozniacki’.

Og man forstår godt sammenligningen, når man ser på, hvordan den i dag 18-årige tenniskomet har sat kursen mod den absolutte verdenstop – præcis som Wozniacki gjorde, fra hun var ganske ung.

Klokken 13.00 i dag spiller Tauson sin første WTA-kvartfinale i karrieren, når hun møder italienske Camilla Giorgi i Lyon. Lykkes det Tauson at vinde og gå hele vejen, vil hun gentage Wozniackis bedrift – at vinde første WTA-titel i en alder af 18 år.

Men selvom Tausons og Wozniackis teenageår har mindet meget om hinanden rent karriereforløbsmæssigt, så stopper lighedspunkterne nok også her.

For mens Caroline Wozniacki var kendt som en spiller med en enorm fightervilje og en tålmodig spillestil, er den i dag 18-årige Tauson i den modsatte kategori – det er med sømmet i bund og tonsvis af power.

Så selvom Tauson altid har set meget op til sin 12 år ældre landskvinde, og tidligere verdensetter, er det en anden tidligere Grand Slam-vinder, hun spejler sig i – nemlig den 30-årige tjekke Petra Kvitova, som har to Wimbledon-titler på CV’et.

– Jeg elsker at se hende spille. Hun er ikke bange for at slå hårdt til bolden, og jeg vil rigtig gerne spille som hende. Jeg tror også, jeg kan blive den type spiller, siger Tauson til WTA’s hjemmeside.

Men hvor langt er Tauson så fra at nå Kvitovas niveau? Det tager vi i samarbejde med Eurosports tennisekspert Michael Mortensen her et kig på med udgangspunkt i Kvitovas styrker.

Petra Kvitova er en frygtet server og vinder omkring 70 procent af sine førsteserver og cirka 75 procent af sine servepartier, hvilket er højt blandt kvindelige tennisspillere. I 2014-sæsonen, hvor Kvitova vandt Wimbledon, lavede hun 263 serveesser i 55 kampe.

Clara Tauson og Petra Kvitova er præcis lige høje. 182 centimeter måler de, hvilket er forholdsvis højt blandt kvindelige tennisspillere, og det er en stor fordel i tennis at være høj, da man derfor vil have et større felt at operere i og kan få mere højde i serven. Derudover er fart, præcision og teknik essentielle faktorer for en god serv.

Men hvis serv er bedst?

– Det er Kvitovas.

– Hun server hårdt, præcist og vinder virkelig mange point bag sine server. Hun udstråler, at hun stoler på sin serv, og det er en vigtig del af det. Og så er hun er venstrehåndsspiller, hvilket er en stor fordel, da venstrehåndsspillere er i klart undertal, så det er altid svært at skulle omstille sig til at spille mod en venstrehåndsspiller.

– Men Tauson har også en meget fin teknik. Men det er en serv, som kan blive endnu bedre. Den har virkelig et stort udviklingspotentiale. Tauson skal lære at hovere lidt, og puste sig lidt op nå hun skal til at serve.

– Men bare fordi jeg vælger Kvitova, så skal man ikke glemme, at Tausons serv er et godt våben og er meget bedre end mange andres, siger Mortensen, som har haft fornøjelsen af at træne med begge spillere.

Forhånden

Power. Det er nøgleordet for både Clara Tauson og Petra Kvitova. Det er farten i slagene, der danner grundlaget for de vundne point, når de to spillere betræder diverse tennisbaner.

Men hvem har den bedste forhånd?

– Den er svær. Hvis jeg skal vælge en forhånd, så vil jeg hellere have Tausons.

– Kvitova slår sin forhånd meget stilren og fladt til bolden. Tauson slår en forhånd, der mere ligner noget fra den nye skole, hvor hun slår med rigtig meget topspin. Men begge spillere er stærke til at generere fart. Det kan godt være, at bolden kommer hurtigere fra Kvitova, fordi hun slår så fladt, men Claras er mere massiv, og så kommer den højere op, fordi der er meget topspind i, og så er hun bedre til at variere.

– Så jeg går med Tausons, også fordi man rent teknisk kan videreudvikle den til en rigtig god forhånd.

Flugtningen

Serv/flugt-spillet er uddøende i tennis, men man ser da stadig fra tid til anden, at spillerne bevæger sig frem til nettet for at søge ‘de nemme’ point.

Og det er også en disciplin, Petra Kvitova gør sig godt bemærket i via sin gode serv og evne til at presse modstanderen langt tilbage på banen.

Men rent teknisk er Kvitova egentlig ikke den store flugtspiller, mener Michael Mortensen.

– Kvitova er ikke nogen naturlig flugtspiller, men hun har lært at komme frem til nettet, fordi det bliver hun nødt til. Hun er så rutineret, at hun ved, hvornår hun skal komme frem, og på den led vinder hun en del ved nettet.

– Tauson har teknisk nogle af de bedste flugtninger på WTA-touren. Det er ikke kun de klassiske flugtninger, det er også slagflugtninger. Hun har flair for de lækre flugtninger, og hun er en boldspiller.

Så hvis flugtning vælger du?

– Så vil jeg helst have Tausons. Tauson har mod, fantasi, nysgerrigheden og blikket for, hvornår hun skal rykke frem til nettet. Kvitova vinder nok flest point på grund af sin rutine, men rent teknisk har Tauson den bedste.

Returneringen

Det er i returneringsspiller, at man kan tage initiativet i duellen, og når man spiller så offensivt, som Kvitova og Tauson gør, så er det enormt vigtigt, at returneringsspillet sidder lige i skabet.

Kvitova er også en fremragende returneringsspiller, og sidste år vandt hun uhørte 40 procent af modstanderens partier – især ved hjælp af et mange point i modstanderens anden serv.

Og her har Tauson også et stykke op til Kvitovas niveau, mener Michael Mortensen.

– Her er Kvitova bedst i øjeblikket. Hun er meget kompakt i sine returneringer. Selvom hun er en høj kvinde, så har hun et ret lavt tyngdepunkt, når hun returnerer. Hun har kort tilbagesving og er god til at læse, hvor modstanderen server hen.

– Samtidig rammer hun bolden meget rent, så hun har nogle rigtig ubehagelige returneringer.

– Tauson skal lære at være mindre oprejst, når hun returnerer. Hun skal have et lavere tyngdepunkt og lidt kortere tilbage sving, så hun kan skære vinklen.

– Men det er et spørgsmål om rutine. Som helhed har hun nogle rigtige fine returneringer. Hun er generelt en helstøbt spiller, slutter Michael Mortensen, som samtidig spår, at Tauson vil være en del af de bedste 50 spillere i verden, inden året er omme.

I første omgang gælder det altså kvartfinalen ved WTA-turneringen i Lyon. Den kamp starter klokken 13.00 og kan ses direkte på TV 2 Sport.

(Foto: Toby Melville © Scanpix)