Helstegt Pattegris Nordjylland
Den helstegte pattegris, er ikke kun en populær spise i Danmark, men faktisk også over en stor del af verden. Den helstegte pattegris er både en nem, billig og ikke mindst en lækker måde hvorpå du kan servere mad til et større selskab. At den helstegte pattegris tilmed smager godt, er jo bare et plus. Bor du i det nordjyske som jeg, og søger efter en ”Helstegt pappegris Nordjylland”, da finder du med sikkerhed Slagter Panduro, han leverer nok de bedste helstegte pattegrise i hele Nordjylland – foruden leveringen + masser af tilbehør, så kommer han desuden og skærer kødet ud til selskabet (dette uden en merpris). Se mere om deres mad ud af huset her: Slagterpanduro.dk.
Lav helstegt pattegris selv
Hvis du ønsker at prøve at lave den helstegte pattegris selv, da kan man ikke gøre dette uden at forberede sig grundigt. For det første, så skal du have et sted at grille pattegrisen, dvs. grillen skal kunne rumme en hel pattegris. Og eventuelt lidt hjælp til at marinere den eller dreje den rundt mm. Ofte serverer man salat, kartoffelsalat, flutes, flødekartofler til helstegt pattegris – da dette er et perfekt match.
Med en helstegt pattegris på grillen – Så er grillsæsonen skudt i gang med et brag. Jeg har fundet en god opskrift på nettet og den bringer jeg her i forkortet version:
Sådan gør du
Du skal bruge en pattegris, som skal lægge med benene spredt helt ud til siden og så skal den være bundet fast til en rist eller lignende. Risten skal kunne justeres op og ned i forhold til varmen, og skal kunne låses, så grisen kan få varme på begge sider under stegningen.
Du skal regne med en stegetid på ca. 8 timer (til den har en kernetemperatur på min 70 grader). Nogle tilbereder den hurtigere, men dette resulterer jævnligt i svedne flæskesvær og/eller at den helstegte pattegris ikke er færdig til tiden. Vent med at få sværen sprød indtil den sidste time før serveringen, så du ikke risikerer at få sværen oversprød.
50 – 75 cm over gløderne er formentlig passende afstand for stegen – hold øje med varmeudviklingen og justér afstanden efter varmen. Den helstegte pattegris bør steges mest på ”undersiden”, dvs. med ribbenene ned mod gløderne, men bør vendes ofte – hvert 10-15 min.
Marinaden kan bestå udelukkende af øl, som smøres på grisen hver ½ time. Husk! Hvis nogen i selskabet har cøliaki (glutenallergi), så kan det højst sandsynligt ikke tåle en marinade med øl, da der er malt, maltbyg og lign. I øl. Du kan derfor også lave en marinade bestående af rødvin, olie, salt, peber og de grillkrydderier, som du har lyst til at blande i.
Tips
Grisen må ikke flamberes! Dvs. sørg for at det kun er gløder under den, den må ikke brænde! En helstegt pattegris må gerne blive færdig lidt før tid, da du blot hæver den lidt væk fra varmen, så den holder sig varm og lækker. Tag temperaturen løbende undervejs. En helstegt pattegris skal have en kernetemperatur på mindst 70 grader, og det er i nakken og i skinkerne (lårene) at den bliver sidst færdig.
Skær gerne et snit i nakken på grisen før stegninger, så den nemmere kan tage imod varmen på dette område. Brænde fra løvtræ er at foretrække, da dette giver den bedste varme-udvikling fra gløderne, så lad være med at spare her.
Sidst men ikke mindst skal du sørge for at hygge din undervejs. En helstegt pattegris dufter fantastisk og når du venter undervejs, kan du jo passende drikke en øl med en kammerat eller lignende.
Hvis du har nogle flere gode tips til hvordan man laver sin pattegris helt fantastisk lækker så skriv en kommentar herunder.
Hvis festen skal være i top – Ring Panduro op
Hjallerup Slagtehus V/ Slagtermester Palle Panduro
Hornshøjvej 54
9320 Hjallerup
Ring og bestil på (+45) 40 40 37 54