Kom godt i gang med klipning af din hæk. De fleste haveejere har en hæk, som skal klippes en gang i mellem. En hæk er ofte med til at afgrænse ens grund og tilføre den noget privathed, men samtidig er hækklipning er også forbundet med en del arbejde, når den skal holdes.

For nogle er hækkeklipning årets mareridt i haven – man sveder, får ondt i ryggen og får grene og blade rundt overalt. Andre nyder det virkeligt, spænder snore ud, som de klipper efter og hygger sig undervejs.

Hækklipning

Uanset om du har en lille, mellem eller stor have med hæk, så er det rart at have sin egen hækkeklipper klar i haveskuret. Det er også virkelig rart og vigtigt at have den maskine, som passer til jobbet. At klippe hæk kan være lidt af en opgave, og den bliver ikke nemmere, hvis du fx står med en hækkeklipper, som hele tiden kører fast i tykke grene eller er for tung for dig at gå med.

Hvad er dit behov, når du skal vælge en hækkeklipper?

Selvom du har en lille have, så kan du godt have brug for en kraftig hækkeklipper, hvis du har en kraftig hæk. En lille hæk er altså ikke lig med en lille hækkeklipper. Når du skal købe en ny hækkeklipper, så kig på grenenes tykkelse og ikke kun mængden og længden af hækken.

Noget af det, som mange overvejer, er om det skal være en hækkeklipper med batteri, en med ledning eller en benzin hækkeklipper.

Fordele og ulemper ved en batteri hækkeklipper

Med en batteridreven hækkeklipper har du bevægelsesfriheden, når du skal rundt i haven. Du slipper for at skulle rulle ledning ud og holde øje med, at du ikke klipper i den. De er relativt billige i anskaffelse, er brugervenlige i forhold til betjening og vejer ikke så meget.

En ulempe kan være, at hækkeklipperen kan løbe tør for batteri. Se derfor på, hvor lang tid en given model kan køre på batteriet. Det kan være en ide at købe et ekstra batteri med, hvis det ikke allerede medfølger i pakken.

Har du en stor hæk vil du ikke kunne nå igennem hele hækken på en opladning. Husk også at tage notits af, hvor lang tid batteriet er om at genoplade.

Tjek hvor tykke grene, som hækkeklipperen kan klare (skærediameter), så du ikke får købt en maskine, som er underdimensioneret i forhold til dit behov.

Et spørgsmål, du også kan overveje, er hvilken sværdlængde, som du har behov for. Jo længere sværdlængde jo hurtigere kan du klippe hækken (hvis man magter at gå med en større hækkeklipper).

Har du en meget høj hæk, kan du kigge efter en hækkeklipper med teleskopstang, hvis du ikke vil op at stå på en stige. Det kan også være hæk, som er svær at nå selv fra en stige. Hækkeklipper med teleskop kan også bruges, når du klipper i jordhøjden, så du slipper for at bukke dig.

Det er også en god ide at tjekke, om hækkeklipperen har en knivbeskytter, som er vigtig, når du skærer langs jorden eller tæt på noget rækværk. Det er også rart, hvis den har et anti-blokeringssystem, som forhindrer skæret i at sætte sig fast, når du klipper.

Du får ikke samme kraftige motor, som du gør med en benzindreven model.

Fordele og ulemper ved en benzin hækkeklipper

Den helt store fordel er, at du får en maskine med langt højere ydeevne sammenlignet med både en batteridreven og en el hækkeklipper. Det skyldes en kraftigere motor og større skær. Du skal heller ikke bøvle med ledning eller sørge for opladet batteri, men du skal selvfølgelig sørge for at have benzin ved hånden.

En benzin hækkeklipper kan godt vibrere en del. Nogle modeller har et system, som dæmper vibrationer. En anden ulempe er, at de larmer mere, er tungere og desuden er de dyreste i pris. Til gengæld kan den klare alle opgaver i haven.

Tjek vægten – for de benzindrevne hækkeklippere er nogle tunge maskiner, som man skal være stærk for at gå og arbejde med. Det er træls at stå med helt trætte arme og kun være halvt gennem hækken. Kig også om den har et drejbart og godt ergonomisk håndtag.

Tjek også om den er let at starte. Nogle modeller har en indbygget starter med spædepumpe, som gør den let at få gang i.

Hækkeklippere kan man godt komme til skade med – ikke mindst en kraftig benzindreven model, så hold øje med, om den har noget afskærmning eller andre sikkerhedsforanstaltninger.

Fordele og ulemper ved en el hækkeklipper

Hækkeklippere med ledning er ofte støjsvage, så du kan både nyde din hækkeklipning og fuglekvidderen i haven. Desuden driver du ikke dine naboer til vanvid, som hvis du kørte i timevis med din benzindrevne hækkeklipper en dag i weekenden.

Du får en let hækkeklipper ligesom, hvis du valgte en batteridreven.

Den lave vægt gør, at de flestes fysik kan følge med.

Du er ikke afhængig af benzin eller opladte batteri, men det kræver, at du har adgang til et strømudtag udendørs. Har du det og lader være med at klippe ledningen over, så er du godt kørende.

Disse ord er gode at have i baghovedet, når du skal vælge hækkeklipper

  • Batteriforbruget
  • Opladningstid
  • Brugervenlighed
  • Pris
  • Viberationer
  • Vægt
  • Motorkraft
  • Støjniveau
  • Skærediameter
  • Kvalitet af knivene
  • Teleskop
  • Sikkerhed