Et energimærke synliggør bygningens energiforbrug og energimærknings-rapporten giver desuden overblik over de energimæssige forbedringer, der kan betale sig at gennemføre.

Et Energimærke er et nyttigt værktøj

De fleste får lavet et energimærke, når deres hus skal sælges, da det er lovpligtigt for alle bygninger over 60 m². Energimærket er dog ikke uvæsentlig for mindre bygninger såsom sommerhuse. Det skyldes netop, at energimærket viser bygningens energimæssige kvaliteter og dermed kan være med til at hæve salgsprisen. Men selvom du ikke skal sælge dit hus, kan det også være en god idé at få lavet et energimærke, hvis du ønsker at få synliggjort, hvad energiforbruget i huset er, og hvor det er muligt at spare – og dermed få en lavere varmeregning.

Da forbruget beregnes ud fra nogle standardbetingelser, kan der være forskel på det beregnede forbrug og det forbrug, du oplever med dine forbrugsvaner. Et godt energimærke indikerer, at huset er billigt at opvarme og dermed holder godt på varmen, og/eller at huset har en effektiv varmekilde eller solceller, der trækker energimærket op.

Når du er på boligjagt, giver et energimærke dig mulighed for nemt at sammenligne forskellige boligers energimæssige stand. Hvert hus bliver nemlig rangeret efter en skala fra A2020 til G, hvor A2020 er det mest energieffektive prædikat, mens G er det mindst effektive.

Boligers energimærkning minder på den måde meget om de energimærker, vi kender fra både elektronik, hårde hvidevarer og elpærer.

Kan du tjene penge på at energimærke dit hus?

Stigende energipriser betyder, at der økonomisk er en kæmpe forskel på, om du opvarmer en stor villa med et gammelt oliefyr, eller om det er med fjernvarme. Boliger med et godt energimærke sælges i mange tilfælde derfor til højere priser end boliger med et dårligt energimærke.

Adskillige analyser viser, at du ved energirenovering opnår et bedre energimærke, som kan have en betydning for salgsprisen af dit hus. Den gennemsnitlige stigning på salgsprisen ligger på omkring 500 kr. pr. kvadratmeter, for hvert bogstav et energimærke forbedres.

Energimærkningsrapporten indeholder også en oversigt med forslag til forbedringer, hvad der kan gøres for at spare på energien.

Forslagene kan f.eks. beskrive, hvad du kan spare i energi ved at efterisolere taget, hulmursisolering, udskifte det gamle olie- eller gasfyr med en varmepumpe eller jordvarme, eller erstatte de gamle termoruder med energiruder.

Få et Tilbud på Energimærkning

Energimærket er obligatorisk for huse over 60 m², og sælger er forpligtet til at få dette udarbejdet, inden boligen kan annonceres til salg. Hvis der bruges en ejendomsmægler i forbindelse med salget af boligen, vil denne som regel sikre, at der bliver udarbejdet en rapport.

Ved salg af ejerlejligheder er det ejerforeningen, der er ansvarlig for, at energimærkningen bliver foretaget.

Men du kan som sagt også få lavet en energimærkning på dit hus, selvom du ikke skal flytte. Men gerne få synliggjort, hvad energiforbruget i huset er, og hvor det er muligt at spare – og dermed få en lavere varmeregning.

Energimærket skal udarbejdes af en uddannet energikonsulent tilknyttet et certificeret energimærkningsfirma. Energikonsulenten skal personligt gennemgå bygningen og derefter indtaste data i et beregnings program, hvilket fører til energimærkningsrapporten. Energimærkningen indberettes til Energistyrelsen.

Kontakt din lokale energirådgiver, og få et tilbud på energimærkning. Bor du i Nordjylland eller Midtjylland, da kan vi stærkt anbefale Preben Dam, Energi & Bygningsrådgivning ApS. Så bor du i Hjørring, Aalborg, Frederikshavn, Rander eller omegn – så tøv ikke med at kontakte Preben Dam på +4541801010 – www.prebendam.dk.

Hvor længe er et energimærke gyldigt?

Et energimærke har gyldighed i 10 år fra udstedelsesdagen, uanset hvad der står på ældre energimærkningsrapporter. Tidligere var energimærket gyldigt i 5, 7 eller 10 år fra den dag, det var registreret. Så selvom et hus med energimærkning fra 2009 vil have stående på rapporten at det er gyldigt i 5 eller 7 år, så blev dette 1. september 2017 ændret med tilbagevirkende kraft.

En energimærkning må almindeligvis genbruges, når boligen skal sælges igen. Dette skal blot ske inden for gyldighedsperioden på 10 år.

Vær opmærksom på, at energimærkningen mister sin gyldighed, hvis du bygger om eller udfører andre ændringer i et omfang, der påvirker boligens energiforbrug. Det vil i den forbindelse være en god idé at få opdateret energimærket, så det svarer til den nuværende boligs forhold.

Du kan læse en mere fyldig forklaring om Energimærket her: https://gratis-info.dk/energimaerkning-af-huse/ – her finder du bl.a. link til energistyrelsen.

*Denne artikel er skrevet af Steen M. Nielsen, den 23. juni 2022, der tages forbehold for ændringer i loven vedr. Energimærket.